Драматичният фалит на една от най-големите компании за разплащания в света - Wirecard, може да доведе и до косвени загуби и то не само за частните инвеститори, но и за данъкоплатците. Причината - оказва се, че германската банка за развитие KfW (бел.ред. - аналог на Българската банка за развитие) може да изгуби 100 милиона евро. Признанието дойде по-рано днес от говорител на банката, цитиран от Ройтерс. 

Парите са отпуснати преди години под формата на банков кредит. Средствата са бързо изтеглени, още по-бързо усвоени, но не са хеджирани в специалния фонд на банката за развитие. След като преди няколко дни стана ясно, че компанията е подала молба за фалит, днес банката е на практика изправена пред възможността да не може да си върне инвестицията. 

"Ипекс банк (б.р. - подразделение на KfW) просто хвърли едни 100 милиона евро в огъня", е заявил пред Ройтерс служител на банката.

Така драмата с Wirecard продължава да се задълбочава и да удря по реномето на Германия като европейски рай за финансовите компании от ново поколение. Не е ясно и дали ще държавата ще предприеме някакви допълнителни действия към банката за развитие, но е твърде вероятно да има поне преглеждане на документацията по отпускане на кредита. Следващите действия ще зависят от одита. 

Преди няколко дни Wirecard подаде молба за фалит. след една изпълнена със скандали седмица - липсващ финансов отчет и едни "изгубени" 1,9 млрд. евро, след повдигнатите обвинения на изпътелният директор и след тотално съсипипорано реноме, дружеството, което започна с трансакции в порно идустрията и онлайн игрите - вече е мъртво. 

Според наличната до момента информация управителният съвет на Wirecard е бил принуден да се реши на фалита, заради засилилата се към него практическа неплатежоспособност и лавинорастящите информации за тежка, непробиваема задлъжнялост. 

Всичко започна след като на компанията се наложи да признае, че едни близо 2 млрд. евро са "изчезнали" от балансовите й отчети. Фактът се разбра след като одиторите от Earnst & Young отказа да заверят отчета й, показвайки, че банковите депозити в доверителни сметки из цяла Азия са доказано фалшифицирани. 

Последва вълната - банките започнаха една по една да спират вече договорените кредитни линии, но до днес все още имаше надежда, че ще се намери кредитор, който да запълни дупката. Очевидно ръководството е решило, че репутационният удар по германската компания е твърде голям и че тя няма да се възстанови. 

Проблемът остава обаче за стартъп пазара на Германия, който става все по-несигурен. Очевидно е, че предстоят сътресения и в екосистемата от финансовите компании на бъдещето, сред които Wirecard беше първенец. 

Накратко - фирмата правеше пари през гарантирането на плащания на онлайн трансакции, които се правят от авиокомпании, пътнически агенции онлайн, аптеки и т.н., като удържа премия за риск.

Независимо дали потребителите плащат чрез смартфон, дебитна карта или през сметка в PayPal, Wirecard гарантира трансакцията, за да могат търговците да са сигурни, че за стоката им ще бъде заплатено.

Фирмата твърди, че към днешна дата има над 300 000 компании клиенти по света и споразумение с китайските гиганти в сектора на мобилните трансакции като Alipay и WeChat освен вече сключените споразумения с Apple и Google, които са й разкрили огромни перспективи в онлайн търговията.

Успехът на компанията беше толкова голям, че през 2018 г., когато влезе в индекса на DAX, тя успя да измести от там финансовия динозавър Commerzbank. В началото на 2019-а Wirecard има много дръзка пазарна капитализация - 17 милиарда евро, сходна с капитализацията на Deutsche Bank, но с 15 пъти по-малък персонал и оборот.